Manifest del col·lectiu Resistència Creativa

MERCATS D’ARTS I OFICIS (art i artesania de qualitat)

Som un col·lectiu d’artesanes, artesans i artistes que, després de molt voltar per fires i carrers ens hem adonat d’unes quantes coses.

 1. L’ artesania, el concepte d’artesania, està devaluat per la falta de qualitat dels productes presentats als mercats i fires.
  No és el mateix ł’artesania d’ofici que manualitats o elaboració pròpia.


 2. Barrejar artesania i revenda va en contra dels interessos de les artesanes i els artesans que no podem competir amb els preus de la revenda.
  Quan anem a un mercat o a una fira d’artesania, ens trobem que d’artesania, i més quan parlem d’artesania de qualitat, n’hi ha ben poca.
  I és comprensible, perquè fer una peça artesanal de qualitat o d’art -parlem de qualsevol disciplina, joieria, ceràmica, pintura, fusta, cosmètica, cuir, tintura artesanal de teles, vidre, etc- requereix de molt de temps i la recompensa econòmica al nostre país no és equitativa al temps invertit.
  Per això, al nostre territori (no així en d’altres) som poques les artesanes, artesans i artistes que seguim apostant pel nostre ofici.


 3. La qualitat importa.
  Sense ànim de desmerèixer cap impuls emprenedor, i sabent que és difícil trobar un barem just que separi el que es de qualitat del que no ho és, fem servir el sentit comú.
  Quan una persona va a una fira d’artesania actualment a Catalunya, es troba moltes vegades que la qualitat dels productes és molt baixa.
  Això és així precisament per aquesta dificultat de trobar un barem sobre el que és artesania i el que són manualitats, i també perquè el temps necessari per crear una peça d’artesania de qualitat és molt alt i el preu que podem cobrar per aquest producte sempre ha de ser molt ajustat.
  L’ artesania és un ofici: requereix un camí d’aprenentatge, requereix una inversió en aquest aprenentatge, en eines, en material. Hi ha amor i respecte en el que fem.
  Les artesanes, artesans i artistes no trobem espais per a nosaltres on es valori aquest camí.

Totes les persones que vulguin emprendre una activitat han de tenir els seus espais, i és just que cada projecte tingui una oportunitat.
Als mercats de “RESISTÈNCIA CREATIVA” volem donar un espai i donar suport a aquelles persones que, malgrat les dificultats, seguim apostant per crear productes de qualitat.
Volem que quan les persones vinguin a un mercat de “RESISTÈNCIA CREATIVA” trobin productes de qualitat.

Col·lectiu Resistència Creativa

resistenciacreativaart@gmail.com