TEATRE ➾ “JO OPRIMEIXO, TU OPRIMEIXES…”
⬐ El TO, Teatre de l’Oprimit presenta… ⬎
⇛ SOM OPRESSORS ALMENYS UNA VEGADA AL DIA… I ENS OPRIMEIXEN ALMENYS UNA VEGADA AL DIA…⇚
“L’opressió és una forma d’injustícia que ocorre quan un grup social està subordinat mentre que l’altre és privilegiat, i l’opressió és mantinguda per diversos mecanismes que inclouen estereotips i normes socials i institucionals”. Elanor Taylor.
Opressió civilitzada
“És encara més difícil prendre consciència del que anomenem “opressió civilitzada”, que no implica violència física ni l’ús de la llei. No obstant això, aquestes formes subtils d’opressió són, amb diferència, les més prevalents en les societats industrialitzades occidentals, i es troben en diferents contextos. L’opressió civilitzada requereix l’anàlisi dels tipus de mecanismes utilitzats en les relacions de poder que es poden generar dins de la família, l’escola, la feina, les amistats, les entitats, etc. (Assetjament escolar, discriminació per raça o religió, feminicidis etc) perquè és un sistema que controla les percepcions i la informació, i les utilitza per oprimir. Pel fet que els tipus de dolors infligits per l’opressió civilitzada són majoritàriament psicològics, és difícil de veure i de reconèixer”. Jean Harvey.
L’opressió perdura perquè la majoria de persones no la reconeixen; és a dir, la discriminació, el maltractament a la infància, a les dones o a grups per raça, sexe, etc. no són visibles si no t’hi trobes enmig i són difícils de detectar pels qui no estan involucrats.
El Teatre de l’Oprimit, la millor definició del qual seria “teatre de les classes oprimides”, té la funció de desenvolupar una lluita contra les estructures opressores.
El TdO rep influència del Teatre de Bertolt Brecht i de la Pedagogia de l’Oprimit de Paulo Freire. Les seves tècniques comprenen una sèrie d’ exercicis-jocs i dinàmiques múltiples que serveixen per analitzar les opressions i les relacions de poder i així poder combatre-les.
El Teatre de l’Oprimit és una tècnica teatral sistematitzada pel dramaturg, actor, director i pedagog teatral brasiler Augusto Boal (1931-2009) a partir dels anys 60.
Actualment Julian Boal, el seu fill, amb el grup creat a París l’any 1979, continuen fent tallers de formació a persones i grups de teatre al Brasil, França i arreu del món, utilitzant el TdO en àmbits com l’escola, els grups socials, les entitats, els col·lectius, les empreses, els grups de teatre, etc. per individuar opressions, prendre’n consciència i transformar-les.