Crònica Gràfica de les Col·lectivitzacions a Ribes

El projecte Crònica gràfica de les col·lectivitzacions a Ribes (1936-1939) neix amb la idea de donar a conèixer el procés de col·lectivitzacions que va tenir lloc al nostre municipi durant la guerra civil.

Durant la guerra civil espanyola (1936-1939), Catalunya va ser escenari d’un procés de col·lectivitzacions. Tallers i indústries de molts pobles de tot Catalunya van passar a estar sota el control de les persones que les treballaven. Una acció comunitària que buscava satisfer les necessitats de les classes populars i ajudar a construir societats més justes i democràtiques.

Coneixerem aquest procés a través d’una col·lecció de fotografies cedides per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona de Carlos Pérez de Rozas Masdéu que entre els anys 1937 i 1938 va documentar de manera sistemàtica les principals col·lectivitats agràries i industrials de Catalunya.

Aquesta crònica gràfica estarà composta per un mural amb una imatge de gran format que decidirem entre totes les persones socies del GER i que col·locarem en un espai significatiu del poble, una petita exposició itinerant, una xerrada de tardor amb la participació de Teresa Ferrer de OVQ i Guillem Puig de l’Institut d’Estudis Penedesencs i un diari gràfic que recull part d’aquestes fotografies, textos de context per entendre què va significar l’experiència col·lectivista agrària, qui eren els Pérez de Rozas i la importància de la premsa durant la Guerra Civil.

Decidim quina imatge volem pel mural de gran format

Fes una repassada a les imatges sobre les col·lectivitzacions de Ribes realitzades per Pérez de Rozas i proposa’ns quina imatge creus que és més adient per realitzar un mural de gran format i digue’ns en quin lloc el penjaries.

Recuperem la memòria popular

Coneixes algú que surti en alguna foto? Reconeixes el lloc? Saps quina activitat mostra la imatge?

Si creus que pots aportar informació sobre alguna fotografia, contacta amb nosaltres i ajuda’ns a completar la documentació que tenim de cada imatge. La teva aportació apareixerà a l’exposició que estem preparant sobre aquestes imatges. Gràcies per col·laborar!

Dates previstes

Instal·lació exposició: divendres 3 de novembre

Instal·lació de mural i xerrada de tardor amb Teresa Ferrer i Guillem Puig: divendres 10 de novembre

Imatges de les col·lectivitzacions a Ribes

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5
Foto 6
Foto 7
Foto 8
Foto 9
Foto 10
Foto 11
Foto 12
Foto 13