Memòria històrica i cultura popular
Memòria històrica i voluntat comunitària en l’acte de presentació de la proposta de creació de la nova figura dins el seguici festiu i popular de Ribes, que va tenir lloc al jardí de l’Entitat GER aquest dissabte passat, acompanyades d’un toc de gralles a càrrec dels Grallers de Ribes.
Tres membres l’associació promotora van desgranar tant les motivacions, les raons de la proposta com el perfil del nou element festiu. Amb el nom de Matxovell, amb una clara referència i de record a la figura de Pere Bertran Milà i al món agrari ribetà, la nova figura pretén esdevenir una realitat en la festa major d’estiu de 2020. Tindrà una llargada aproximada de tres metres i la voluntat és donar-li un aspecte de treball, concretament de llaurada. La figura engalanada amb certs guarniments propis de la feina agrícola, serà portadora de l’escut municipal i comptarà amb un ball i música particular composta pels Grallers de Ribes, tot i que no es descarta donar-li un caire de solemnitat.
El seu cost total és de prop de 9.000€ i la seva construcció s’encarregarà l’artista vilanoví Arnau Codina, tot i que part del vestuari, guarniments i suports seran fets amb treball voluntari per membres de la colla. El seu finançament, iniciat amb l’acte de presentació corre a compte de mecenatges i petites aportacions populars que de moment han generat 1.320€. Un altre de les possibles fonts de finançament és a través de presentar el projecte dins l’apartat de projectes culturals dels pressupostos participatius endegat per l’Ajuntament de Ribes.
Si l’acte va ser tot un encert, en part fou gràcies a la glosa que sobre Pere Bertran i Milà va fer la historiadora Àngels Parés autora entre altres del llibre Records de Guerra on detalla la vida i homenatge a persones de la comarca del Garraf (Ribes, Sitges i Vilanova) que van viure, sofrir i patir la guerra civil (1936-1939). Les vicissituds a través del testimoni de la seva filla del que fou regidor i alcalde, militant de l’UR i fundador del Local de la Societat d’Agricultors i Obres a Ribes, afusellat al camp de la Bota el 14 de maig de 1939 a l’edat de 54 anys, van colpir el públic assistent i descriure de manera clara les pretensions del projecte i del nom a la nova figura: memòria històrica i cultura popular.
Una proposta, com va dir un dels seus promotors, que esdevé un acte col·lectiu i alhora una victòria del fer comunitari per damunt de les individualitats amb una clara voluntat de participar i enfortir la festa.