Mural de Memòria col·lectiva al carrer del Pi

Sembrem la llavor d’un nou pi votant als pressupostos participatius 2022 la proposta 8 (Mural de Memòria col·lectiva al carrer del Pi)

➡️ Vota la proposta 8 (Mural de Memòria col·lectiva al carrer del Pi)
🖌️ Puntuació: La màxima valoració de la proposta són 5 punts
📆 Període de votació: fins al 7 de novembre
Podem fer la votació des de:
👉 https://participacio.santperederibes.cat/formulari.aspx?formulari=votacio_pressupostos_2022
🏠 Si ho preferiu, des del GER us podem ajudar a fer la votació trucant al telèfon 629586609.
Pintem la memòria col·lectiva per recuperar-la, reivindicar-la i celebrar-la. Recordem el passat per entendre el present. Els carrers són el quadern on il·lustrem qui som i d’on venim, per combatre l’oblit i celebrar els nostres orígens.
Fem-ho de manera col·lectiva. De la mà de l’artista visual Roc Blackblock en un procés participatiu on tots i totes podrem decidir els elements del mural que donaran forma a la nostra memòria col·lectiva.

Què fem?

  • Visibilitzar i realçar, per mitjà d’intervencions murals a l’espai públic, els episodis propis de la memòria col·lectiva de cada comunitat.
  • Construir, des de l’acció local, un mapa global de la memòria popular.
  • Registrar i “mapejar”, amb les intervencions arreu del territori, la pluralitat i riquesa del patrimoni memorial.

Quins objectius tenim

  1. Usar la cultura i l’art urbà com una eina de cohesió social i pedagògica que contribueixi a la construcció i enfortiment de la pròpia identitat per mitjà de recuperar la nostra història.
  2. Difondre i apropar l’art urbà com una disciplina transformadora, capaç de dignificar l’espai públic i aportar valors positius als individus i les comunitats.
  3. Recuperar l’espai públic com un espai viu amb/de/per les col·lectivitats, un entorn d’intercanvi, enriquiment i reflex de les inquietuds i necessitats de la seva ciutadania.
  4. Materialitzar amb intervencions artístiques tots aquells processos participatius que revisen, reivindiquen i difonen el patrimoni no tangible que és la memòria.
  5. Aportar material pedagògic a la comunitat educativa de l’entorn. Les intervencions de Murs de bitàcola resulten un esdeveniment pròxim a l’alumnat que incentiven un ampli ventall d’activitats educatives:
    Seguiment de l’acció artística mentre s’executa;
    Punt de partida per iniciar treballs d’investigació sobre l’art urbà,
    L’educació visual i plàstica
    Els continguts històrics i socials narrats en els murals.
  6. Crear un mapa de murals que projecti una visió de conjunt de tots i cadascun dels fragments i episodis de la memòria, possibilitar itineraris on els murals il·lustrin la història en els escenaris que va succeir.

Perquè ho fem

Les característiques que s’imposen, de forma inexorable i massa sovint descontrolada, en les societats actuals (hiperconnectivitat, immediatesa, entorns urbans en constant creixement i desenvolupament…), no permeten tenir una dimensió històrica dels nostres hàbitats, les nostres comunitats ni les nostres pròpies individualitats.
L’entorn, a poc a poc, es transforma en un espai de consum, perd els seus orígens i la seva dimensió humana.
L’art a l’espai públic esdevé un article més de consum, ornamental i buit de contingut, amb cada vegada menys vincles reals amb la ciutadania.
La història i la memòria evolucionen en l’imaginari col·lectiu com una disciplina de grups especialitzats, aïllada del dia a dia de la societat.
Davant aquesta tendència, el projecte Murs de bitàcola esdevé una eina a l’abast de les comunitats per, a través de l’art, la cultura i la participació, reflexionar i fixar la memòria col·lectiva en l’espai públic. Murs de bitàcola vol donar la veu a la ciutadania en l’espai públic.

En el marc del projecte Murs de Bitàcola

“Murs de bitàcola” s’articula com un actor més d’una xarxa de treball multidisciplinari d’agents socials i professionals.És, en si mateix, un projecte multidisciplinari i flexible, que s’enriqueix alhora que aporta la seva experiència i propostes a un conjunt d’iniciatives i projectes que treballen des de diversos àmbits per la consecució d’uns objectius comuns: memòria, comunitat i cultura.

Anar al web de Murs de Bitàcola

De la mà de l’artista visual Roc Blackblock

Artista urbà, dissenyador gràfic (Escola Elisava), il·lustrador (Escola d’Art Serra i Abella), amb més de vint anys d’experiència en intervencions murals a l’espai públic. Ha dut a terme diversos projectes de caràcter social.

Anar al web de Roc BlackBlock

La idea

La nostra entitat està situada en uns dels carrers més antics del poble, on lluïa un dels símbols més emblemàtics de la comarca, el gran pi centenari, que va donar nom al nostre carrer. Malauradament aquest símbol va desaparèixer físicament, tot i que en el nostre record i imaginari sempre perviurà. I pensem que mai se li ha acabat de fet l’homenatge que li era merescut. És per aquest motiu que hem pensat que la realització d’un mural de grans dimensions en la nostra façana, plasmant una fotografia antiga del carrer del Pi, seria un bonic homenatge al nostre símbol i a totes les persones que han viscut i viuen encara en aquest carrer, protagonistes moltes d’elles de la memòria del carrer i segurament de la fotografia que hem triat per aquest mural.

Aquesta fotografia ens brinda una doble oportunitat d’homenatge. La canalla que surt de l’escola ens trasllada al nom que durà el nou carrer i que s’obrirà just a peu del mural que volem fer, el carrer Francesc Ferrer i Guàrdia. I és per això que hem cregut oportú que el mural fotogràfic vagi acompanyat de la impressió d’un escrit que mostri l’ideari d’aquest lliurepensador i símbol de la pedagogia llibertària d’aquest país.