Any Nou i Nou Cicle d’Hivern —————————————-* Ja Tenim Programació de Festa Major d’Hivern i Carnaval 20′

Les festes fixen en el calendari no solament dates festives sinó també moments socialment molt importants. Un calendari en el qual si barallen per ser-hi interessos de tota mena, polítics, socials, religiosos i que sota una aparença de neutralitat dibuixen en vermell els dies assenyalats. És la combinació d’un munt de cicles i calendaris relacionats entre si. Les nostres diades tradicionals provenen principalment del calendari natural solar, lunar i del litúrgic cristià, malgrat que també s’han anat afegint festes cíviques i polítiques. I Des de fa uns anys, es promouen diades de caràcter universal i globalitzador.

La Festa Major n’és una data festiva marcada en el calendari que s’ha mantingut viva enmig de la baralla. I els retallables que il·lustren aquest programa d’actes amb motiu de la Festa Major d’Hivern no són fruit de la casualitat, hi ha una tria volguda que fa que siguin de Sant Pau Xic i la seu socials de la nostra entitat. Una com a representativa d’aquesta voluntat local, que no ruralitzant, de mantenir-se vius enmig de tanta uniformitat i dubtosa normalització. I l’altre com a mostra d’una voluntat activa, compromesa amb el comú i generadora de nous valors socials.

Volem, amb quests dos retallables, il·lustrar aquest fet tan important que ens dóna la Festa Major. Un fet que recull memòria, història viva, popular i ens projecta com a comunitat més enllà dels marges establerts. El nostre espai social, ho hem dit sempre, és un espai de creació i consum cultural. La nostra aportació a la festa la fem des del convenciment que aquesta no respon a cap acte de fe, ni de tradició atrapada en el temps, sinó a l’amalgama de voluntats i maneres de ser que té la comunitat ribetana. Una comunitat avui sacsejada per polítiques repressives des de l’àmbit polític, judicial i policial. Un engranatge perfecte per governar-nos des de la por i la repressió, en lloc de la democràcia, el diàleg i el dret a l’autodeterminació dels pobles.

 

*Jordi Cuixart, President d’Omnium Cultural

*construïm cultura de base

TEATRE

Dissabte 18 de Gener a la 1 del migdia

El mateix dissabte a les 11h de la nit

“AMERICANOS, AMERICANOS”. Entrada 8€ + vermut de Reus. Una producció de la companyia GER teatre. Acte de suport a la creació del MatxoVell  i es farà al Palmerar de l’entitat.

BALL DE GRALLES  <·····> GRUP SORPRESA <·····> al bar social     CANCEL·LAT

Al Teatre de La Nau Pere Vall i Soler:

La obra de’n Maurici Biosca i Riera “SI AIXÒ ÉS UN CAVALL, un renill a la llibertat”.   

 Entrades: amics 12€ i sòcies 8€

Diumenge 19 de Gener a les 7 del vespre

Les portades d’aquest programa les pots pintar, retallar i muntar, així tindràs una maqueta de l’ermita de Sant Pau Xic i l’edifici de l’Entitat Ger. La resta del programa et servirà per saber i participar en tots els actes de Festa Major i del Carnaval.

# juntes som més fortes

* entre totes tot

El model de Carnaval de Ribes

L’Entitat Ger, des dels seus inicis, l’any 72, va recuperar el Carnaval a Ribes. El Carnaval és doncs una aportació que fa l’Entitat Ger al poble de Ribes i que fa molts anys que gestiona, organitza i desenvolupa amb totes les seves dificultats, encerts i errors. El model actual del Carnaval de Ribes, el quan ens sentim plenament orgulloses, es defineix des de la voluntat de ser un carnaval participatiu, autogestionat i no institucionalitzat, fomentant una cultura de base, amb un treball voluntari, horitzontal i assembleari i facilitant la participació de colles i grups petits i grans. Un carnaval propi, participatiu, obert, per a tothom, de crítica social i reivindicació. Un model en el qual, pensem, no hi caben ni concursos ni processos d’institucionalització que desvirtuïn el carnaval que tenim i volem.

Repensar el Carnaval no es fa en funció de cap fracàs, sinó en la voluntat d’enfortir-lo i fer-lo més participatiu. I és en aquest sentit que desde fa anys que treballem en la recerca de fórmules noves i que hem mantingut reunions amb AFA’s i entitats socials de Ribes.

Una recerca que possibiliti la implicació d’altres entitats en el conjunt del Carnaval. Una coordinació fàcil, còmode, puntual i de poca estructura. Una proposta rotativa per crear una “competitivitat sana” entre les entitats. Que ens permeti amb temps, més gent i més energies anar més enllà d’un cartell conjunt amb logos. Més forts en comunicació i difusió, en suport institucional i tècnic, i en campanyes contra actituds masclistes.                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Aquesta és la voluntat i el compromís que demanem a les entitats socials, a la gent que hi participa i que ens ha de permetre repensar recorreguts, potenciar espectacles, refer sinergies i animar “cotarros” ja sigui en l’Arribo, en el Carnaval Infantil, en les Ruas de Mascarots i Disfresses, en les Xatonades o en l’enterro.                                                                                                                                                       

Visca el carnaval!!!!